Het is 2020 en ik luister naar de persconferentie. Tranen wellen op vanuit mijn hart. Het raakt mij diep. Al die ondernemers die hun zaak voor nog onbestemde tijd moeten sluiten. Ik denk dan aan die hardwerkende eerlijke ondernemers en ik voel met ze mee…

Heb ik er last van gehad? Nee, eigenlijk niet of nauwelijks. Ja, sommige klanten konden niet op tijd betalen maar dat is allemaal goed gekomen. Het was een kwestie van geduld en begrip. Mijn hart raakte gewoon nog meer bewogen.

Ik hoorde tijdens de persconferentie de belofte aan: er komt steun voor de ondernemer! Wat zou dat mooi zijn dacht ik. Het valt niet mee als je van hoger hand sluiting opgelegd krijgt…. Maar toch, ik voelde een twijfel in mijn hart. Gaat die steun wel echt voor iedereen zijn?

Als boekhouder zie ik natuurlijk veel en ik hoor veel. En dat vanuit allerlei soorten bedrijven en branches. Die steun kwam er wel maar het bereikte de kleine zzp-er nauwelijks. Ook startende ondernemers stonden in de kou.

Ik zag en hoorde alles aan met een bewogen hart en voelde me onmachtig om te helpen. Althans, als gelovig mens heb ik wel veel gebeden voor de ondernemers en voor mijn klanten. Vanuit mijn perspectief is dat het beste wat ik altijd kan doen.

Maar toch het bleef aan mij knagen…. Ondernemers hebben hulp nodig. Hoe dan?

November 2020 kwam het idee op in mijn hart. Ik geloof dat God dit idee daar heeft neergelegd. Vroeger was er een middenstandsdiploma vereist voor je een onderneming kon starten. Nu kan iedereen gewoon beginnen!

Je hebt een leuk product of geweldige dienst en hup, een tripje naar de Kamer van Koophandel en je bent begonnen. Dat is alles. Zo simpel is het tegenwoordig! Toch loopt menig ondernemer vervolgens tegen een aantal belemmeringen en soms zelfs tegen problemen aan! 

Ik geloof dat een grote oorzaak hiervan een gebrek aan kennis en aan heldere uitleg is. En daarom ben ik dankbaar! Dit is de tweede blog die ik schrijf voor dit nieuwe initiatief : de online leeromgeving voor ondernemers. Mijn hart is dankbaar dat ik een manier heb gevonden om te helpen! Als boekhouder/financieel coach ben ik altijd al betrokken bij mijn klanten maar nu kan ik ook andere ondernemers van informatie voorzien!

Het is dan ook mijn wens dat vele ondernemers hiermee gezegend zullen worden!